Ingredienser
50 g jäst (för söta degar)
150 g smör (eller margarin)
5 dl mjölk (3% fetthalt)
1 dl socker
½ dl vit sirap
1 ägg
2 tsk salt
~15 dl vetemjöl
(3 tsk kardemumma)
Fyllning
125 g smör
125 g "riven" mandelmassa
1 dl socker
4 msk ströbröd
2 msk mjölk
2 msk malen kanel eller vaniljsocker
Pensling
2 ägg
1 tsk salt
1 tsk ströbröd
1 msk vatten
pärlsocker
|
Tillvägagångssätt
- Smula ner jästen i en lagom stor bunke.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken, värm upp till fingervarm temperatur, ungefär 37°C.
- Häll i lite av degvätskan i bunken och rör om tills jästen har löst upp sig. Var noga med att temperaturen är fingervarm.
- Tillsätt sedan resten av degvätskan tillsammans med socker, sirap, ägg, salt, (kardemumman) och vetemjöl. (spara lite utav mjölet till utbakningen)
- Arbeta degen smidig för hand eller i en hushållsassistent.
- Låt degen jäsa övertäckt i ~30-40 min. (strö över lite mjöl på toppen för att inte degen skall fasna på bakhanduken)
- Ta upp degen ur hushållsassistenten och knåda den smidig med de resterande mjölet.
- Dela degen i två eller fyra delar och kavla ut varje del till en lagom tunn och jämn yta.
- Rör ihop riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel eller vaniljsocker och bredut på den kavlade degen.
- Rulla ihop degen från ena långsidan och skär rullen i 1-2 cm tjocka bitar.
- Lägg bitarna med snittytan uppåt glest på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa under bakhanduk i ytterligare ~20 min.
- Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg, salt, ströbröd och strö över pärlsocker efter behag.
- Grädda bullarna mitt i ugnen med 250°C i ~7-9 min.
|
Servera gärna de nygräddade bullarna med kall mjölk!
|
|