ca 2h
ca 47st
250°C (~7-9 min)
Ingredienser
50 g jäst (för söta degar)
150 g smör (eller margarin)
5 dl mjölk (3% fetthalt)
1 dl socker
½ dl vit sirap
1 ägg
2 tsk salt
~15 dl vetemjöl
(3 tsk kardemumma)

Fyllning
125 g smör
125 g "riven" mandelmassa
1 dl socker
4 msk ströbröd
2 msk mjölk
2 msk malen kanel eller vaniljsocker

Pensling
2 ägg
1 tsk salt
1 tsk ströbröd
1 msk vatten
pärlsocker
Tillvägagångssätt
  1. Smula ner jästen i en lagom stor bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken, värm upp till fingervarm temperatur, ungefär 37°C.
  3. Häll i lite av degvätskan i bunken och rör om tills jästen har löst upp sig. Var noga med att temperaturen är fingervarm.
  4. Tillsätt sedan resten av degvätskan tillsammans med socker, sirap, ägg, salt, (kardemumman) och vetemjöl. (spara lite utav mjölet till utbakningen)
  5. Arbeta degen smidig för hand eller i en hushållsassistent.
  6. Låt degen jäsa övertäckt i ~30-40 min. (strö över lite mjöl på toppen för att inte degen skall fasna på bakhanduken)
  7. Ta upp degen ur hushållsassistenten och knåda den smidig med de resterande mjölet.
  8. Dela degen i två eller fyra delar och kavla ut varje del till en lagom tunn och jämn yta.
  9. Rör ihop riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel eller vaniljsocker och bredut på den kavlade degen.
  10. Rulla ihop degen från ena långsidan och skär rullen i 1-2 cm tjocka bitar.
  11. Lägg bitarna med snittytan uppåt glest på en plåt med bakplåtspapper.
  12. Låt bullarna jäsa under bakhanduk i ytterligare ~20 min.
  13. Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg, salt, ströbröd och strö över pärlsocker efter behag.
  14. Grädda bullarna mitt i ugnen med 250°C i ~7-9 min.

Servera gärna de nygräddade bullarna med kall mjölk!